DESCONNECTA: de 0 a 3 anys, zero pantalles


La Comissió Interescoles d’Olot acaba de posar en marxa una campanya amb l’objectiu d’acompanyar les famílies a reflexionar sobre l’ús dels mòbils i tauletes que fan els seus fills i filles.  

La Comissió Interescoles, formada per les escoles bressol d’Olot públiques i privades,  és una comissió del CEM (Consell Escolar Municipal) i tracta diferents temes relacionats amb l’educació i desenvolupament dels infants de 0 a 3 anys. Com a resultat d’aquest treball han sorgit iniciatives com la publicació d’articles El Pont que tracten diferents temes d’interès per a les famílies: l’alimentació, el son, el plor, les mossegades, l’adaptació, entre d’altres, fins a la creació de les Maletes de la ciència, que roden per les diferents escoles.

Aquest curs des de la Comissió hem decidit tirar endavant aquesta campanya: Desconnecta: de 0 a 3 anys, zero pantalles, amb l’objectiu d’acompanyar les famílies perquè puguin reflexionar sobre l’ús dels mòbils i tauletes que fan els seus infants.

La idea és doble: per una banda informar de les repercussions de l’ús de pantalles i orientar a les famílies en les seves actuacions i, per altra banda, donar una alternativa a l’infant, com és un joc molt senzill que consisteix en un conjunt de 5 peces rectangulars de fusta amb les 4 puntes que s’enganxen entre sí, i que permet crear múltiples figures geomètriques bàsiques o inventades.

Tot i que encara no hi ha un estudi longitudinal sobre la influència en infants sobreexposats des de tan petits, tot apunta que l’ús de pantalles i mòbils repercuteix negativament en el desenvolupament dels infants. Pot provocar una falta d’atenció, retard en el desenvolupament del llenguatge, alteracions del son, irritabilitat, dificultats per relacionar-se, aïllament, postures inadequades, passivitat, problemes oculars i de visió…, entre d’altres.

La campanya consistirà en el repartiment de 500 unitats del joc entre totes les escoles bressol que formen part de la Comissió Interescoles.

El Desconnecta inclou aquesta  joguina educativa que fomenta la imaginació i la creativitat i un fulletó amb les orientacions per a les famílies:

  1. Els infants imiten el nostre comportament. És un bon moment per revisar quin ús fem de les noves tecnologies i què podem millorar: quan estem amb altres persones, quan juguem amb els nostres  fills/es, quan mengem, etc.

 

  1. Els infants aprenen, sobretot, de les relacions amb altres persones; necessiten estar connectats amb el seu entorn en tots els sentits: la família, l’escola i el medi ambient. Mirar el món a través de les  pantalles fa que l’infant estigui contínuament estimulat i desconnectat del que passa al seu voltant.

 

  1. Els infants necessiten jugar per aprendre, i les pantalles no són una joguina. El joc lliure estimula la creativitat, el pensament lateral i la imaginació.

 

  1. Planificar com actuarem si ens demanen el mòbil i/o tauleta ens ajudarà a posar límits clars que generin seguretat en els nostres fills/es: quan el poden utilitzar, en quin moment, què hi poden fer i  quanta estona.

 

  1. Les pantalles ens roben temps per estar connectats als nostres fills. Recorda que el teu fill/a necessita que el miris, hi parlis, l’escoltis i hi juguis!