El Consell dels Infants parla amb l’alcalde des del confinament


ELS CANVIS A LA CIUTAT DESPRÉS DEL CORONAVIRUS MARQUEN EL CONSELL D’INFANTS D’OLOT

L’alcalde d’Olot ha donat resposta a les preguntes dels infants i s’ha previst la realització d’un ple monogràfic el pròxim setembre

Amb el tancament de les escoles el passat 12 de març a causa de la crisi per la pandèmia de la COVID-19, el confinament i les mesures decretades arran de l’estat d’alarma pel coronavirus, també es va aturar el Consell dels Infants d’Olot. Des de l’inici del curs els nens i nenes de 5è havien estat treballant el tema de les noves tecnologies i ja tenien a punt les propostes per presentar-les en un ple monogràfic que s’havia de realitzar el passat 16 d’abril i que tenia per objectiu donar visibilitat i fer arribar al Consistori les propostes i iniciatives sorgides d’aquests infants veïns i veïnes.

Davant d’aquesta situació, des de l’IME van decidir aprofitar l’oportunitat per realitzar una enquesta a tots els alumnes de 5è per aprofundir en les seves experiències i conèixer les seves sensacions i preocupacions respecte de la pandèmia per la COVID-19. Aprofitant l’estructura del Consell d’Infants, els tutors/es van fer arribar l’enquesta a tots els seus alumnes i es va difondre a les xarxes socials. En concret, hi han participat 151 alumnes dels 350 inscrits, el que suposa un 43,1% del total. L’enquesta es va respondre abans de la introducció de la Fase 0 del desconfinament, del 23 d’abril al 5 de maig.

Les conclusions, les respostes, així com les preguntes, propostes i dubtes que tenien els infants s’han donat a conèixer aquest divendres 22 de maig en una sessió telemàtica per videoconferència que s’ha portat a terme amb l’alcalde de l’Ajuntament d’Olot, Pep Berga, i la regidora d’Educació i Joventut, Mariona Camps. Podeu veure un resum dels resultats de l’enquesta en aquest document: RESUM DE L’ENQUESTA CONSELL DELS INFANTS

A la vídeo-conferència hi han participat una vintena de nens i nenes, representants del Consell d’Infants de la ciutat.

En primer lloc, els infants han explicat per torns com han passat aquests dies, les inquietuds que tenien, què han trobat de positiu d’aquesta etapa i com s’han hagut de gestionar el seu temps i el de la família per fer front a la COVID-19.

Al mateix temps, aprofitant l’oportunitat, els nens i nenes han volgut conèixer un xic més l’afectació actual de la crisi, les mesures que s’han pres en suport als afectats per la pandèmia així com el dia a dia de l’alcalde o el futur de celebracions i esdeveniments culturals a la ciutat. En concret, els infants han dirigit una quinzena de preguntes a l’alcalde, d’aquelles qüestions que més els interessaven ;com el retorn a les aules, la possible celebració de les Festes del Tura, la reobertura dels parcs infantils o quan serà possible viatjar o anar a la piscina i a la platja.

En aquest sentit, Pep Berga ha donat les respostes i els ha felicitat per l’esforç, voluntat i responsabilitat que han mostrat durant aquests dos mesos i els ha encoratjat a continuar en aquest camí, complint amb les mesures de prevenció i sanitàries. “Poder contactar amb vosaltres i saber de viva veu les vostres sensacions ha estat una experiència molt enriquidora. Esperem amb molta il·lusió poder-vos rebre al setembre i tractar totes les propostes que heu pensat i realitzat sobre noves tecnologies que, precisament, són claus en aquests moments”, ha assegurat.

Paral·lelament, s’han fet arribar a l’Ajuntament d’Olot el conjunt de millores i propostes que els alumnes han treballat conjuntament a través del Consell d’Infants. Des d’inventar un desinfectant per evitar contagis passant per la flexibilització del pagament d’impostos, la realització de vídeo-trucades per a la gent que viu sola, el subministrament de productes alimentaris a les persones necessitades, l’establiment d’una connexió a internet universal per a tots els veïns i veïnes o la contractació de persones que es troben a l’atur o que han perdut la feina arran de la COVID-19 per a la realització de tasques de desinfecció i neteja així com el préstec de tauletes i ordinadors per part de l’Ajuntament d’Olot a aquelles famílies que ho necessiten.

La salut, la principal preocupació entre els infants

La por al contagi de familiars, la salut i el benestar dels veïns i veïnes de la ciutat – especialment els avis i les àvies – és una de les principals preocupacions que s’extreuen de l’enquesta realitzada a tots els alumnes de 5è de Primària d’Olot. Alhora, els infants mostren certa inquietud per les persones més vulnerables i desafavorides així com el risc de contagi del personal sanitari i en general estan intranquils per la situació actual.

La gran majoria assegurava que han portat i suporten bé el confinament i que, durant aquests dies, han estat realitzant tasques, deures i estudis utilitzant la seva connexió a internet a casa de forma constant i amb un cert ordre però sense un horari fix. Gran part dels enquestats asseguraven que han passat aquests dies en contacte amb els seus companys i, principalment, amb els seus tutors i tutores telemàticament.

Per veure tota la vídeo-conferència ho podeu fer clicant aquí.