EL DESCANS A L’ESCOLA BRESSOL


És important explicar perquè a l’Escola Bressol l’estona de la migdiada és un moment clau del dia per als nostres infants.

Com diu el currículum d’Educació Infantil de primer cicle: “En la primera infància dormir i descansar són necessitats de primer ordre, ja que a més a més de recuperar les energies, participen en el procés de maduració neurològica i en el desenvolupament de sistemes neurofuncionals. Activitat i descans es converteixen al llarg del dia en una seqüència vital per mantenir l’atenció i assumir tota la informació que els ofereix l’entorn pròxim”

Convé que hi hagi continuïtat entre l’escola i a casa, per tal que no hi hagi canvis bruscos entre la manera de dormir del nen/a a casa i la que segueix a l’escola. L’intercanvi d’informació amb les famílies permet conèixer les pautes i rituals que fa servir l’infant a casa per adormir-se.

A l’escola, el moment de la migdiada arriba desprès de dinar, ens rentem mans i tranquil·lament anem cap a l’espai dormitori. Donem temps als més grans per fer les seves necessitats i canviem els bolquers dels més petits, si cal. Cal promoure la comoditat física. És important que abans d’anar a dormir els infants estiguin tips, nets i secs, vestits amb roba còmoda i sense sabates. Procurem mantenir sempre la mateixa rutina, seguint unes pautes estables que se succeeixen diàriament amb un ordre i ritme aproximat, amb l’objectiu d’estructurar bé la situació per ajudar a l’infant a comprendre aquest moment i participar-hi amb confiança, seguretat i naturalitat. La calma és l’ingredient principal i el fet d’anar a dormir ha de ser un moment tranquil i agradable. Eduquem l’hàbit de l’ordre i cura de les seves coses, treballant amb ells el fet de treure’s la roba i les sabates i col·locar-les en el seu prestatge (que inclou la seva fotografia per tal que es puguin reconèixer). Com més petits són, l’acompanyament és més necessari.

L’espai i el mobiliari han de facilitar la independència de l’infant. Ha de ser un espai ventilat, amb baixa il·luminació i sense sorolls. És important que dormin sempre al mateix llit, per facilitar la localització, la identificació del nen/a amb el seu espai i la sensació de seguretat.

És bo acompanyar el moment d’anar a dormir i fer que puguin adormir-se per si sols, per això les educadores acompanyem els infants en aquest procés, amb una relació de confiança i la companyia que cada infant necessita. Conèixer les particularitats de cada infant ens orienta i ajuda la nostra intervenció. Alguns infants necessiten que estiguis al seu costat fins adormir-se, d’altres necessiten el xumet, un peluix o objecte familiar de casa per conciliar el son. Això els dona seguretat i tranquil·litat i ajuda anar a dormir més contents/es, i poc a poc es van tornant autònoms en aquesta rutina. Hi ha nens/es que es desperten durant la migdiada i saben trobar per ells mateixos la forma de tornar-se adormir, però en qualsevol cas, durant la migdiada sempre és convenient estar a prop, així assegurem que es manté la calma.

El moment de llevar-se també és molt important, ja que despertar-se per ells sols afavoreix una incorporació a l’activitat amb les màximes garanties, sense malestars ni dificultats en la concentració, facilitant una actitud activa per al joc i l’aprenentatge.  Promovem l’autonomia deixant que ells agafin la seva roba, sabates… i es vagin vestint a poc a poc amb la nostra ajuda.  És important l’actitud d’acompanyament de les educadores i donar el temps al canvi físic, mental i emocional.

Moltes famílies ens pregunten com pot ser que dormin migdiada a l’escola i a casa no ho acostumin a fer. És cert que pot influir la imitació, que tots/es s’estirin i que l’ambient convidi a relaxar-se però creiem que també pot ajudar la rutina, que sempre es faci igual i a la mateixa hora, amb normalitat. Mantenir una rutina diària, seguint sempre el mateix ordre, horari i els mateixos rituals i essent constants aconseguim que l’infant interioritzi aquesta rutina com un hàbit més del dia. Uns/es tarden més que altres en aconseguir tancar els ulls i relaxar-se però amb una mica de paciència i constància tots acaben descansant el temps que necessiten.