LA SORRERA


La sorrera. Un nou espai de joc a l’Escola Bressol del  Morrot

Considerem que tots els espais de l’escola, tant els de dins com els de fora, són igual d’importants per a l’aprenentatge i per a la vida dels infants. El dins i el fora són una mateixa cosa i hi ha una continuïtat pedagògica entre ambdós espais. Una de les nostres prioritats ha estat replantejar cada racó del jardí per poder oferir un entorn ric i motivador per als nens i nenes. En una de les reunions d’equip es va posar a sobre la taula la necessitat d’incloure una sorrera al jardí, ja que en la nostra permanent tasca d’observació del joc dels infants vam percebre l’interès per jugar i experimentar amb la terra. A partir d’aquesta proposta, ens vàrem plantejar la seva introducció, tenint en compte l’orientació del jardí, les hores de sol, la millor situació, si afectaria els altres espais de joc, l’accessibilitat, etc. Finalment i després de mesos de debatre quina seria la millor ubicació i el millor disseny per a la sorrera, varem decidir tirar endavant el projecte. Així que, tornant de festes de Nadal, els infants i les educadores vàrem tenir la gran sorpresa de trobar-nos la sorrera nova al jardí. La veritat és que fou un èxit immediat i els nens i nenes s’hi van abocar des del primer moment que van poder accedir-hi.

Crear, transformar, desfer, omplir, buidar, experimentar, sentir la textura de la sorra a les mans i com s’escola entre els dits i altres parts del cos i, tantes possibilitats que ens ofereix aquest nou espai. Observem un joc inacabable que atrapa a tots els infants, convertint aquesta nova proposta en un joc per compartir amb els altres, que els connecta amb ells mateixos, concentrant l’atenció en la tasca que fan, a través d’un element de la natura, la sorra, que ens aporta una actitud de serenitat i tranquil·litat.

És un element que convida a compartir el joc i el material amb els altres companys. Tot i així, encara que sigui un joc ben lliure, cal que els infants estiguin al cas d’unes consignes iguals per a totes i tots, com no treure la sorra a fora o no tirar-la als altres infants. D’aquesta manera afavorim el respecte a l’entorn i als altres i fomentem un joc ordenat i tranquil.

Aprofitant la maleta d’exteriors itinerant que viatja per les Escoles Bressol de la Comissió Interescoles del Consell Escolar Municipal, els nens i nenes han experimentat amb diferents recipients d’alumini de diferents mides, amb pales, coladors, contenidors,,… creant infinitat de propostes que ells mateixos proven des de la seva imaginació i creativitat.

En definitiva, l’entrada de la sorrera al nostra jardí ha suposat una millora en l’ambient de joc dels infants, aportant una actitud més tranquil·la i una interacció rica i fluïda entre elles i ells, reduint els conflictes i generant un espai harmoniós.