La nova normalitat a l’escola bressol


La tornada a l’escola bressol ha estat especial, aquest curs més que mai, i enmig d’un mar de dubtes, sobre com seria la “nova normalitat escolar”, l’ús de mascaretes per part de les educadores, la distància de seguretat, els grups bombolla, l’organització d’entrades i sortides, jardins separats, rentat de mans…

Tornar a l’escola davant la incertesa de si les mesures respondrien a la mirada pedagògica que compartim les EBMO (Escoles Bressol Municipals d’Olot) va significar tot un repte.

Podem dir que ens ha sorprès positivament, tot i que hi ha coses que encara es poden polir, i continuarem treballant per a aconseguir que sigui allò més semblant a l’escola que era i que volem que sigui.

De totes maneres alguns canvis i mesures preses per a prevenir l’entrada del COVID-19 a l’escola ens han sorprès positivament.

Que els adults portem mascareta no ha resultat un obstacle per entendre’ns. Famílies i educadores ens hem conegut amb ella, mirant-nos als ulls amb molta sinceritat i aguditzant més altres sentits per conèixer-nos. Els infants ens han mostrat la seva capacitat d’adaptació, entenent les circumstàncies comunicatives i els missatges sense necessitat de veure´ns la boca.

La manera d’organitzar-nos a les EBMO també ha canviat. El procés d’acollida a l’escola ha estat un procés més ràpid de l’habitual, pensant en reduir l’estada de les famílies a l’aula per evitar contactes amb els altres infants i les altres famílies, sempre mantenint la distància de seguretat.

Els infants no comparteixen espais, el jardí s’ha hagut de partir, s’han adaptat  dormitoris nous per mantenir els grups bombolla. Això vol dir que els infants descansen amb els companys del seu grup. Aquests canvis han beneficiat l’atenció individualitzada a cada infant en un ambient de calma i seguretat.

Continuem buscant el costat positiu a aquestes circumstàncies que ens ha tocat viure, perquè no tot ha estat negatiu. Agraïm la confiança que les famílies tenen en nosaltres, doncs tot ha fluït d’una manera excepcional. Aquest any continuem essent escola oberta, encara que no sigui en sentit literal.