RECURSOS EDUCATIUS 2020-21


 

Accessos ràpids:

 

Per què Recursos Educatius?

Des de l’IME som conscients que tenim una responsabilitat compartida amb la família i l’escola en la formació i educació dels infants i joves. La complicitat de tots els agents educatius és primordial a l’hora de fomentar actituds i valors que són bàsics en el desenvolupament de l’autonomia, la responsabilitat i el respecte (a un mateix, als altres i a l’entorn).

La ciutat i el seu entorn ens proporciona experiències i vivències que incideixen al llarg de tota la vida i configuren en certa mesura la forma de ser de cadascú/na de nosaltres. Per això cal que aquestes experiències i vivències siguin positives i que puguin arribar a tota la població per tal d’assegurar l’equilibri i la cohesió social.

Els Recursos Educatius són el producte de la implicació i complicitat de tota la xarxa social i institucional que any rere any programen amb il·lusió i encert un munt d’activitats pedagògiques que, de mica en mica, van ocupant un espai dins els projectes curriculars dels centres.

 

Què són els Recursos Educatius?

Són activitats educatives (xerrades, tallers, jocs, obres de teatre, concerts, visites guiades…) organitzades per professionals, associacions, serveis, o empreses de la Garrotxa, i proposades als centres educatius d’Olot i comarca. Són activitats pensades per ser dutes a terme principalment dins l’horari lectiu, i com a reforç i complement del que mestres i professors/es fan a l’aula. Recursos Educatius facilita a persones externes al món educatiu formal poder implicar-se i coresponsabilitzar-se de l’educació dels i les infants i joves la comarca, i alhora enriqueix l’educació que es fa a escoles i instituts, i permet als i les alumnes descobrir realitats i experiències més enllà de les activitats habituals.

 

Sóc mestre/a, professor/a o educador/a: com hi puc participar?

Hi pots participar sol·licitant activitats de les que oferim a la guia, però també hi pots participar fent-nos arribar idees, propostes, millores, queixes, comentaris…

 

Vull incloure a la guia una activitat que organitzo. Com ho puc fer?

És ben senzill: escriu-nos a ime@olot.cat, i ens posarem en contacte amb tu. Tingues present que el període per a presentar propostes d’activitat s’acaba a final de curs, i que un cop publicada la guia no se n’hi afegeixen de noves.

 

Com afectaran la Covid-19 i les corresponents mesures de prevenció als Recursos Educatius?

Hi ha activitats que no es podran fer o s’hauran d’adaptar a les necessitats dels centres educatius, i hi ha activitats que no es podran fer o s’hauran d’adaptar a les necessitats del les entitats organitzadores. A la guia hi trobareu un apartat on avancem alguns canvis que ja sabem, però per la resta us demanem paciència i comprensió.

 

Què és l’itinerari Cossos i ments, la dignitat de la diferència, i quina relació té amb Recursos Educatius?

Des de fa uns anys, l’Ajuntament d’Olot impulsa els “Itineraris de drets civils”, una aposta per promoure la presa de consciència sobre les vulneracions de drets que vivim en els nostres societats, i les opcions que tenim per transformar-ho.  Aquest és el tercer itinerari, i pren el relleu a Creences i religions: llibertat, diversitat i conflicte, que durant el 2018 va abordar el dret a la llibertat religiosa, i a Identitats imPossibles, que durant l’any 2016 va posar l’accent en la sensibilització pel dret a la diversitat sexual, afectiva i de gènere. L’itinerari d’aquest any posa el focus sobre la diversitat funcional i els drets de les persones amb discapacitat, i a la Guia de Recursos hi trobareu activitats específiques per a treballar-ho a les escoles i instituts. Si voleu saber-ne més, podeu visitar la web de l’itinerari seguint aquest enllaç.