Cafè en família: compartir l’educació dels fills i filles


Un curs més les Escoles Bressol Municipals d’Olot hem dut a terme el Cafè amb pares i mares – Cafè en família, una iniciativa on la finalitat és la d’afavorir i potenciar la participació de les famílies a l’escola, i establir vincles de confiança família-escola. Volem que sigui un espai per compartir l’educació dels fills i filles conversant al voltant de les vivències i inquietuds de les famílies.

Són trobades a nivell del grup-classe, amb l’educadora del grup i dins de l’horari escolar de tarda. Tot fent el cafè, és una estona informal on tothom pot donar la seva opinió i exposar les seves preocupacions o, simplement explicar com ells han viscut una situació concreta sobre el seu fill/a.

Es parla de qualsevol tema que a les famílies els interessi o que els preocupi com ara la gelosia, les rebequeries, les malalties… i que siguin ells/es mateixos/es els que portin la iniciativa. L’educadora és una més a dins del grup que escolta i pot donar la seva opinió i coneixement en alguns moments.

Aquesta proposta  també és un motor de diàleg i intercanvi entre mestres i famílies. Hi ha pares i mares que hi descobreixen una nova mirada cap als infants, una altra manera d’acompanyar-los que respecta els seus processos evolutius.

Aquestes trobades informals volen crear un espai acollidor on es pot fer un cafè,  xerrar i, a la vegada, permet que les famílies es coneguin millor ja que en el dia a dia no tenen prou temps per relacionar-se entre ells. Aquesta proposta és un gran motor de l’escola, ja que hi sorgeixen moltes idees i afavoreix la integració de les famílies i la comunicació amb les educadores.

Valorem positivament aquesta activitat, ja que es van creant uns vincles afectius entre família i escola, i un moment on poden debatre i escoltar-se mútuament en un ambient molt més familiar i de confiança.