TOTS DANSEN


TOTS DANSEN

Tots Dansen és un projecte de pràctica artística a l’aula dirigit als centres d’educació secundària. Es presenta com una eina educativa per al professorat però sobretot s’introdueix com una vivència i experiència positiva, tant personal com col·lectiva per als joves. La direcció artística va a càrrec d’un/a coreògraf/a professional escollit per concurs públic.

Tots Dansen és un projecte adreçat a escoles d’ensenyament secundari que té per finalitat introduir, promoure i donar a conèixer el llenguatge del moviment i la dansa contemporània al públic jove.  Aquest projecte va néixer com una extensió al territori català del Tot Dansa– Jornada Jove de Creació Artística: Dansa Contemporània d’àmbit barceloní, organitzat pel Mercat de les Flors, Institut del Teatre i Institut d’Educació de Barcelona (IMEB). Per la seva extensió a altres ciutats catalanes, s’ha sumat al projecte el Consorci Transversal Xarxa d’Activitats Culturals. Actualment, Tots Dansen compta amb la participació dels teatres i municipis: Teatre Monumental de Mataró, Teatre Auditori de Granollers, Teatre Principal d’Olot, Teatre-Auditori Sant Cugat, Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú, Teatre Kursaal de Manresa, Teatre Auditori de Tortosa i Teatre Jardí de Figueres.

A nivell de Catalunya, és un gran projecte, amb la participació d’instituts i més de 2000 nois i noies de secundària amb una seixantena de professors i una vintena de coreògrafs locals com a assistents i suport.

A Olot, l’Institut Municipal de Cultura d’Olot (IMCO) lidera el projecte amb la col·laboració de l’Institut Municipal d’Educació i Joventut (IME) i amb la complicitat i treball dels instituts que hi participen, sobretot dels seus professors d’Educació Física.

Les línies de treball són

  • Formació de professors: la primera fase d’aquest projecte consisteix en la formació dels professors d’Educació Física que després treballaran amb els alumnes de les escoles de secundària.
  • Treball als instituts: posteriorment els professors de les escoles introdueixen i treballen propostes de moviment encaminades cap a poder compondre una coreografia que respondrà al tema i a la música proposada.
  • La representació del Tots Dansen: actuació als teatres dels municipis participants dels alumnes de les escoles de secundària que participen al projecte. A Olot aquesta representació va lligada amb el Festival de dansa Sismògraf.

És un procés creatiu conjunt, on tothom hi aporta la seva part, el que podríem anomenar com a Suma de Creativitat. El que veiem al teatre el dia de la representació final és el resultat del treball, la cirereta del pastís. No es busca crear un festival de final de curs. El més important, no és el que es veu a l’escenari sinó tot el recorregut que hi ha al darrera, tota la feina que s’ha fet per arribar-hi. Tot comença el mes de gener, amb la formació dels professors d’Educació Física dels instituts i continua durant tot el segon trimestre amb el treball a les aules amb els joves.

totsdansen Tots-dansen tots-dansen-comença-la-formació